A home office előnyei és hátrányai

A home office munkavégzést van, aki imádja, van, akinek elviselhetetlen.

Kétségtelen, hogy vannak előnyei és hátrányai is. Saját tapasztalataim alapján ezeket szedtem most össze.

A home office rutin kialakításáról itt olvashatsz.

HOME OFFICE ELŐNYÖK

1) RUGALMAS

Korábban már írtam arról, hogy érdemes időbeosztást készíteni, ami rugalmasan alakítható. Saját magunk döntünk arról, hogy mikor szeretnénk dolgozni. Amennyiben közbejön egy nem várt esemény, vagy betegség, gond nélkül átalakíthatjuk a napirendünket. Akkor sincs gond, ha reggel kicsit elalszunk. Nem kell rohanni, hogy „beérjünk“ a munkahelyünkre, maximum csak a másik szobába.

2) NEM KELL ÓRÁKAT UTAZNI A MUNKAHELYRE

Az előnyök között, azt hiszem, hogy ez a legfontosabb. Nincs annál időrablóbb tevékenység, mint az autóban, tömegközlekedési eszközön zötykölődni órákon át munkába menet és jövet. Persze, hasznosan is el lehet tölteni ezeket az órákat (már akinek sikerül), de én soha nem voltam képes arra, hogy a tömött és büdös trolin olvassak/tanuljak bármit is.

3) NYUGODT LÉGKÖR

Az otthonunkban nem kell osztozkodnunk hangos és/vagy pletykás kollégákkal, nyugodtan tudunk a munkára koncentrálni. Nem zavar meg minket senki sem percenkét a kérdéseivel, így a saját tempónkban tudunk haladni a munkával. Saját magunk szabályozhatjuk a munkaterületünket, így minden zavaró tényezőt azonnal ki tudunk zárni, mások beleegyezése nélkül. (Ugyanakkor tény: a hangoskodó szomszéddal meg kell küzdeni.)

4) EGÉSZSÉG

Egészségünk szempontjából előny, hogy keveset érintkezünk a külvilággal. De legalábbis kevesebb alkalommal, mint amikor munkahelyre járunk mindennap. A jelenlegi járvány uralta helyzetben van abban igazság, hogy tartsunk távolságot egymástól. Amióta itthonról dolgozom, nem kaptam el az influenzát, nem voltam náthás, nem fájt a torkom. Előtte pedig majdnem minden évben volt valami nyavalya, ami kerülgetett.

5) NEM HELYHEZ KÖTÖTT

Ugyan megvan a kialakított munkaállomásunk otthon, de azt is megtehetjük, hogy helyet változtatunk és inkább kiülünk a kertbe, vagy beülünk egy kávézóba dolgozni.

A lényeg, hogy legyen internet és áramforrás a közelünkben és bárhol dolgozhatunk, ha már meguntuk a saját irodánkat.

HOME OFFICE HÁTRÁNYOK

1) ELÚSZHAT A MUNKANAPUNK

Amennyiben nincs egy kialakított menetrendünk és csak ad hoc alapon dolgozunk, akkor könnyen a feje tetejére állhat a nap. Elcsúszunk a munkaidővel, a határidőkkel és extra túlórákat generálhatunk magunknak.

2) MUNKA HELYETT HÁZIMUNKÁVAL FOGLALKOZUNK

Könnyen azon kaphatjuk magunkat munka előtt vagy munka közben, hogy csak bedobjuk a mosást és gyorsan elmosogatunk, vagy 5 perc alatt felporszívózunk, stb….és lényegében munka helyett házimunkával töltjük az időnket.

3) EGY HELYBEN ÜLVE

Egészségünk szempontjából fontos, hogy minden órában 10-15 percre felkeljünk a székből és mozogjunk kicsit. Bizonyított tény, hogy az ülőmunka hosszútávon nem egészséges. Erre a problémára tervezték meg az állítható íróasztalt (ülhetünk vagy állhatunk is az asztal mellett), és újabban már az okosasztal is hódít.

4) KIMARAD AZ ÉTKEZÉS

Nem csak a reggeli, de az ebéd is kimaradhat, amennyiben nincs kontroll a munkanapunkban. Akár otthon, akár étteremben, de érdemes arra ügyelni, hogy rendszeresen étkezzünk. Még akkor is, ha nincsenek munkatársak körülöttünk, akikkel együtt tudunk ebédelni.

5) KEVÉS MOZGÁS

Amennyiben nehezen távoltodunk el az íróasztaltól pár perces mozgásra (mert elveszi figyelmünket a munka), és amennyiben egyébként sem sportolunk munkaidő után, úgy – szerintem – a home office legnagyobb hátránya a kevés testmozgás.

ELŐNY ÉS HÁTRÁNY

Otthoni munkavégzés esetén bizonyos tételek csökkennek, és bizonyos tételek növekednek. Benzinre, utazási bérletre, cipőre és ruhára kevesebbet költünk. Ugyanakkor vélhetően magasabb lesz a víz- és áramszámlánk.

A végére egy extra tipp azoknak, akik nem, vagy csak keveset mozognak:

érdemes beiktatni és elmenni mindennap ebédelni valahová. Lehetőleg sétával egybekötve. Így az étkezés sem marad ki és megmozgatjuk magunkat.

Szerző: Deák Zsuzsanna
Bejegyzés megosztása

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.