Az online vállalkozás előnyei

Vállalkozást indítani és menedzselni nem könnyű feladat, legyen szó akár hagyományos, akár online vállalkozásról. Mégis azt gondolom, hogy az online vállalkozás sok lehetőséget rejt magában.

A 2020-as év eleje megmutatta, hogy gyorsan, előzetes bejelentés nélkül is tud változni a világ. Érdemes lépést tartani, fejlődni és új lehetőségek után kutatni. Soha nem volt még ekkora potenciál az internet világában, mint most.

Megosztok hat érvet, amik az online vállalkozás mellett szólnak. Természetesen először is kell egy ötlet/szakértelem/szenvedély, amivel vállalkozni szeretnénk online (döntően kreatív, adminisztratív, szakértői munkakörök). Érdemes kellően előkészíteni indulás előtt. Tény, hogy nem mindenkinek való a vállalkozó életforma. Írásommal inkább csak szeretnék ötletet adni, elgondolkodtatni, hogy vannak más lehetőségek is a „8-tól 16-ig munkahelyeken“ túl, pláne, ha jelenlegi lakóhelyünkön beszűkültek a munkalehetőségek.

1) NEM HELYHEZ KÖTÖTT

Véleményem szerint a legnagyobb előnye az, hogy nem helyhez kötött. Bárhonnan irányítható, nincs fix város, helyszín, üzlet, bérleti díj. A követőkkel, ügyfelekkel is online lehet tartani a kapcsolatot.

2) KEVÉS ESZKÖZZEL ÉS KEVÉS PÉNZBŐL IS ELINDÍTHATÓ

Az online vállalkozás indításához nem szükséges extra magas költség, fix kötelező tőke. Hazugság lenne azt állítani, hogy fillérekből elindítható. Egy webshop üzemeltetése más kategória, ahhoz már több eszköz (akár raktárbérlés, logisztika) megléte szükséges, de szakértői (pl. virtuális asszisztens, nyelvtanár, stb…) online vállalkozás indításához nem kell külön hitelt felvenni.

3) KITÁRUL A VILÁG

Nincsenek határok. Csak rajtunk múlik, hogy sikerül-e, de dolgozhatunk a saját home office irodánkból a világ másik felére is. Megfelelő nyelvtudással, szakértelemmel bárki az ügyfelünk lehet. Az internet nem szab határokat. És igen, képesek vagyunk rá! Mindez csak idő és kitartás kérdése.

4) RUGALMASAN ALAKÍTHATÓ AZ ÉLETÜNKHÖZ

Ugyan érdemes egy saját időbeosztást készíteni a mindennapokra, de amennyiben úgy alakul és bejön egy nem várt esemény, utazás, az élet és a munka nem áll meg. Egy laptoppal, telefonnal, internet elérhetőséggel bárhonnan tudunk dolgozni, akár útközben is.

5) VÉGTELEN LEHETŐSÉGEK

Elindulhatunk egy adott tevékenységgel, de az idők során bővíthetjük, alakíthatjuk vállalkozásunkat. Tanulni mindig is az egyik legjobb befektetés, a megszerzett új készséget pedig beépíthetjük szolgáltatási körünkbe, vagy éppen elhagyhatjuk belőle a régieket. A jövő digitális és az online vállalkozásban rejlő lehetőségek végtelenek.

6) MAGUNK ALAKÍTHATJUK DÍJSZABÁSUNKAT

Saját magunk alakíthatjuk ki árainkat. A piacot és a gazdasági életet figyelemmel kísérve a mi kezünkben van a döntés, hogy mikor emelünk rajta. Egy munkahelyen meglehet, éveket kell várni arra, mire némi fizetésemelést kapunk.

ÖSSZEGZÉS

Természetesen nem hullik minden az ölünkbe, dolgozni kell érte. Egy online vállalkozás eredménye (ahogyan a hagyományosé is) soha nem azonnal jön el. Kitartóan és lelkesen kell dolgozni érte, jónak kell lenni abban, amit csinálunk és elengedhetetlen hozzá a marketing használata. Az odáig vezető út azonban lehet élménnyel, lehetőségekkel, fejlődéssel teli.

Szerző: Deák Zsuzsanna
Bejegyzés megosztása

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.