Hasznos tippek laptop vásárláshoz

Van, aki az asztali számítógépre esküszik és van olyan, aki csak laptoppal tud dolgozni. Utóbbi eszköz nagy előnye a jelenlegi „Maradj otthon!“ időszakban, hogy home offic esetén is mobil. Nem köt a munkavégzés alatt végig az íróasztalhoz, így bármelyik helyiségben dolgozhatunk. Ennyi rugalmasság jól esik az otthoni karantén idején.

Tavaly ősszel megtapasztaltam, hogy nem is olyan egyszerű kiválasztani a megfelelő laptopot. Órákat töltöttem azzal, hogy információkat gyűjtöttem. Nem mindegy, hogy milyen munkára (vagy csak szórakozásra) szeretnénk ilyen eszközt vásárolni. Az a meglátásom, hogy van egy minimum elvárás, amivel biztosan nem lövünk mellé. És ki tudja, lehet, hogy a laptop vásárlást követő pár hónapban döntjük el, hogy szeretnénk komolyabb műveletekkel is foglalkozni, például elkezdünk egy új tanfolyamot, vagy YouTube csatornát indítunk. Ezért jó, ha van olyan eszköz, ami elbír komolyabb feladatokkal.

Tapasztalataim alapján összeszedtem, hogy mi az a minimum rendszerigény, amivel jó, ha rendelkezik az új (vagy használtan) vásárolt laptopunk, márkától függetlenül.

Processzor: legalább Intel Core i5, vagy ettől felfelé

Memória: 8 GB (előnyös, ha bővíthető a memória)

Memória típusa: DDR4

Háttértár kapacitás: 256 GB SSD

Grafikus vezérlő: NVIDIA GeForce vagy NVIDIA GeForce GTX jelű, ami még gyorsabb

Grafikus vezérlő memória: 2 GB GDDR5

Kijelző méret: 15,6“ vagy 17.3“ (ezek a legnagyobb kijelzők)

Kijelző típusa: Antiglare, Full HD LED, IPS kijelző

Kijelző felbontás: 1920 x 1080 Pixel

Garancia: legalább 3 éves

Mire kell még figyelni, ha megvan a kiszemelt termék?

A legtöbb laptop már nem tartalmaz optikai meghajtót, azaz CD, DVD lejátszásra alkalmas írót. Ezt érdemes számításba venni vásárláskor, amennyiben szeretnénk, hogy a régi fotóinkat tartalmazó DVD lemezt tudjuk majd használni az új laptoppal is.

Azt is érdemes megnézni, hogy a kiválasztott termék az SSD (meghajtó) mellett tartalmaz-e HDD-t (merevlemez) és hogy az mekkora. Amennyiben nem tartalmazza, nem érdemes az SSD-t szétválasztani. Adatainkat (fotók, filmek, zenék, doksik) érdemes egy külső vagy belső adattárolón tárolni. Ehhez külön kell megvásárolni egy nagy tárhellyel ellátott merevlemezt, vagy a felhőbe kell mindent menteni (Google Drive, Dropbox, stb…).

Bosszúságra adhat okot, ha nem alaposan olvassuk el a kiválasztott laptop paramétereit. Nem mindegyik laptop rendelkezik operációs rendszerrel.  Jobb olyat vásárolni, amelyen már eleve telepítve van. Ennek hiányában ezt külön kell megvásárolni.

Esetleg meglepetésre adhat okot – annak aki már régen vásárolt számítástechnikai eszközt – az a tény, hogy a Microsoft Office Irodai programcsomag (Word, Excel…) éves vagy havi előfizetéses rendszerben működik. Tehát nem egyszeri vásárlást jelent, hanem megújuló előfizetéssel lehet igénybe venni.

Hasznos, ha a klaviatúra LED kijelzővel rendelkezik. Ez a tulajdonság esti munkáknál nagy segítség tud lenni. Legyen legalább 3-4 db USB csatlakozási lehetőség (egérnek, külső merevlemeznek, pendrive-nak, stb…)

Előfordul, hogy a számítógépszalonok nem mindig a valós fotót mutatják a termékekről a webshopban. Ezért vásárlás előtt érdemes alaposan utánanézni, hogy valóban azt kapjuk-e, amit a képen látunk. Személyes vásárlásnál ezt könnyen ellenőrizhetjük. Az online rendelt termékeknél pedig élhetünk a visszaküldés jogával. Erről a lehetőségről kicsit később.

Érdemes meggondolni a kalibrálás lehetőségét is, bár azoknak szokták ezt javasolni, akiknek fontos a színhűség (grafikus, fotós). Ezzel színhelyes kijelzőt kapunk, ami nagyobb élményt nyújt a filmezésnél, böngészésnél is és néhány ezer forintért elvégzik az erre szakosodott szakemberek.

Kényelmi szempontnak tűnhet, de jó, ha van egy laptop asztalka arra az esetre, ha nem az íróasztalnál/konyhaasztalnál ülünk. Nem jó hosszútávon az ölünkben tartani a laptopot.

Mire figyeljünk online vásárolt laptop esetén?

Átvételkor meg kell nézni, hogy nem sérült-e a termék. Megvan-e minden papírja, különösen a garanciát tartalmazó dokumentum. Találkoztam már olyan csomagolással, ahol a fontos papírok a dobozra ragasztott lakcím mögé voltak elhelyezve. Ezért általánosan jó tanács, hogy semmilyen csomagoló anyagot nem szabad kidobni addig, amíg meg nem győződtünk róla, hogy nincs közötte fontos dokumentum. Érdemes megfontolni, hogy addig ne dobjuk ki a csomagolást, ameddig nem bizonyosodtunk meg arról, hogy valóban megfelelő-e a termék!

Amennyiben mégsem tetszik a laptop, úgy az online vásárolt termék esetén élhetünk a 14 napos elállási joggal. Fontos kihangsúlyozni, hogy a laptopszalonban személyesen vásárolt termékek esetében ezzel a lehetőséggel nem élhetünk. Meg kell nézni, hogy az adott webáruház milyen feltételekhez köti az áru visszaküldését. Érdemes erről esetleg telefonon is érdeklődni!

Összegzés

Természetesen mindenkinek mások az igényei. Van, akinek a márkahűség a fontos és van, aki csak egy jó laptopot szeretne, amit évekig használhat. Úgyis, hogy időközben megváltoznak a szokásai és már nem csak böngészésre, filmnézésre és egyszerű irodai munkára szeretné használni. Én az utóbbi csoportnak nyújtottam tippeket. A fenti paraméterekkel már egy igen jó laptop tulajdonosai lehetünk. Érdemes személyes vásárláskor az eladók tanácsait kérni, de örülni fognak, ha már konkrét paraméterekkel keressük fel őket.

Szerző: Deák Zsuzsanna
Bejegyzés megosztása

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.