Jó minőségű, legális fotót, de honnan?

Alapelvárás, hogy jó minőségű fotókat használjunk, legyen az honlap, blog, közösségi média, vagy akár nyomtatott kiadvány.

A rossz minőségű, rosszul használt fotó lényegesen ront a helyzeten, ezért nagy gondot kell fordítani a megfelelő használatukra.

De hogyan tegyük mindezt helyesen?

Egyedi és saját legyen, vagy stock fotó? (Stock fotó = Fotók, amelyek előre elkészülnek különböző témák szerint és amiket képügynökségektől lehet megvásárolni, vagy ingyenesen letölteni).

A legfontosabb, hogy a fotónak – bárhol is alkalmazzuk – legális forrásból kell származnia. Rossz hír azoknak, akik a Google keresőjéből vagy a Pinterest oldalról töltenek le képeket és használják, akár csak a Facebook vagy Instagram oldalukon. Ez illegális. Erre már számos megoldás létezik, erről egy kicsit később, bővebben.

A saját céges honlaphoz, terméket bemutató kiadványhoz a legegyszerűbb egy profi fotós által készített, nagyon jó minőségű anyagot használni. Ettől lesz igazán egyedi és hiteles. A stock fotók használata bizonyos esetekben jó, de céges anyagaink, webshopunk esetében nem ússzuk meg, hogy fotóst alkalmazzunk.

Nincs annál kiábrándítóbb, mint amikor olyan terméket szeretnénk vásárolni, amit a fotón látunk, de a valóságban az nem megvásárolható, mert csak egy stock fotóról van szó. Például étterem étlapján olyan ételfotó található, ami a valóságban nem szerepel a menüben.

Weboldalon alkalmazott stock fotók használata abban az esetben jó megoldás, amikor nem konkrétan saját témáról van szó. Ilyen pl. egy blogbejegyzéshez használt fotó.

Amennyiben nincs jó, figyelemfelhívó fotónk, alacsony a költségvetésünk és nem rendelkezünk egy jó minőségű fényképezőgéppel sem, ott alkalmazhatunk stock fotót. De törekedjünk arra, hogy csak ritkán viszontlátott fotót használjunk. Hátránya, hogy ha olyan fotót szeretnénk, amit megálmodtunk magunknak, akkor alapos kutatómunkába kell fognunk a stock képügynökségek oldalain. Figyelem! A fotónak ebben az esetben is illeszkednie kell a témához.

Úgy is egyedivé tehetjük a stock fotót, ha az interneten sűrűn látott képet ott, ahol engedni, körbevágjuk. Így kapunk egy új fotót és esetleg csak hosszas szemlélődés után lehet rájönni, hogy ismerős a kép. (De ezen senki sem töpreng percekig.)

Honnan tölthetünk le legális fotót?

Amennyiben a saját termékünk, szolgáltatásunk vagy személyes fotónk helyett néha más képet is alkalmaznánk a közösségi médiában, akkor erre jó és gyors megoldás a stock fotó alkalmazása. Létezik fizetős és ingyenes is ezekből a képekből. 

A fizetősek közül a legnépszerűbbek:

A pénzünkért cserébe nagyon jó minőségű fotókat kapunk, melyeket döntően bárhol felhasználhatunk. De mindig érdemes elolvasni az ezzel kapcsolatos apró betűs részt is. Azonban nincs garancia arra, hogy a kiválasztott fotó ne bukkant volna már fel az interneten, esetleg egy hasonló szolgáltatás weboldalán.

Népszerű ingyenes oldalak:

Ezekről az oldalakról ingyenesen lehet letölteni szintén jó minőségű fotókat, melyeket bárhol felhasználhatunk, azaz a blogunkban, közösségi médiában, de még a honlapunkon is. Hátrányuk, hogy egy-egy felkapott és népszerű fotó nagyon sok szolgáltatás felületén megjelenhet, ezért érdemes alaposan keresgélni. Türelmesnek kell lenni és kellő időt kell szánni rá. A fenti négy (ingyenes fotót kínáló) képügynökség népszerű, de számos hasonló (döntően külföldi) szolgáltatás is kínál ingyen stock fotókat. Érdemes úgy rákeresni, hogy free stock photos/images. 

Mi van akkor, ha a képre szeretnénk szöveget is írni, de nincs hozzá grafikai programunk? Egyrészt, ha nem szeretnénk ezzel bajlódni, akkor fel lehet kérni erre szakembert. Amennyiben mi magunk szeretnénk ezzel foglalkozni (kezdetben igen sok időt el lehet vele tölteni), akkor erre is van megoldás:

Mindkettő rendelkezik ingyenes és fizetős szolgáltatással is.

Érdemes gondot fordítani a képek kiválasztására (legyen az fizetős vagy ingyenes). Javasolt mindig megnézni, hogy egy-egy stock fotónak megvan-e a licence és az mit tartalmaz! Bajba kerülhetünk, ha nem vagyunk alaposak, hiszen attól, hogy egy fotó ingyenes, még nem biztos, hogy minden platformon és minden helyzetben szabadon használható.

Szerző: Deák Zsuzsanna
Bejegyzés megosztása

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.