Mi a webdesign?

A “webdizájn” kifejezést általában egy weboldal elülső (ügyféloldali) tervezésével kapcsolatos tervezési folyamat leírására használják.

A webdesign a honlap, applikáció megjelenése, különös tekintettel a felhasználói élményre.

A webdesign nem műalkotás, hanem alkalmazott grafika, ugyanakkor kétségtelen, hogy a végeredménynek esztétikusnak is kell lennie. A 2010-es évek elejétől már alapelvárás, hogy minden weboldal reszponzív is legyen, azaz jól olvasható legyen mobilon, tableten és ugyanazt az élményt nyújtsa, mint az asztali számítógépen.

A webdesigner a honlap megjelenésén, elrendezésén dolgozik. Összhangban a betűtípussal, színekkel, fotókkal és szöveggel, nagy hangsúlyt fektetve a felhasználói élményre (UX).

Ahhoz, hogy a design megjelenjen a weben, szükséges a jelölőnyelv (HTML5, azaz Hypertect Markup Language) és egy stílusleíró nyelv (CSS3, vagyis Castcarding Style Sheets). Amennyiben valamilyen CMS (Content Management System, azaz tartalomkezelő rendszer) motorra kerül az oldal (ilyen pl. a WordPress), úgy indokolt hozzá további leíró nyelv, mint pl. PHP függvények használata.

Manapság egy webdesign-t előállító, egyedül dolgozó designer-től elvárás lehet a multifunkcionalitás. Azaz jó, ha rendelkezik grafikai ismeretekkel, ért természetesen a kódoláshoz, a fotószerkesztéshez, a felhasználói élmény kialakításához, a marketinghez, néha még az értékesítési szövegíráshoz is, és a sort lehetne folytatni. Nagyobb ügynökségeknél, cégeknél azonban minden részfeladatra megvan a szakember, aki csak az adott területért felel.

Kisebb vagy egyéni vállalkozásoknál is megvan a választás szabadsága, hiszen aki erős a design, UI/UX fronton, az a sitebuild (design felépítése HTML5 és CSS3 kódokkal) folyamatokat kiadhatja másnak, akinek a kódolás az erőssége.

Végső soron a webdesigner lehet “polihisztor” is, aki minden részfeladathoz remek érzékkel nyúl. Ennek kialakításához azonban végtelen mennyiségű időráfordítás szükséges. 

Szerző: Deák Zsuzsanna
Bejegyzés megosztása

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.