Legális, ingyenes, magyar ékezetes betűtípus letöltése?

Sokszor lehet látni bloggerek, tartalomgyártók bejegyzéseinél, hogy a kiemelt képhez használt betűtípus nem támogatja a magyar ékezetes betűket. Ilyenkor egy alternatív betűvel, vagy üres téglalappal helyettesíti a rendszer a hiányzó ékezetes betűt, ami egyáltalán nem szép.

Honnan tudunk letölteni minden szempontnak megfelelő betűtípust?

Sokszor a képszerkesztők ingyenes verziói, mint. pl. az Adobe Spark vagy a Canva, egy ponton túl limitálják a lehetőségeket. Amennyiben nem tetszenek a felkínált betűtípusok, úgy rendelhetünk is hozzájuk újakat, azonban ezt már csak fizetős szolgáltatással tehetjük meg. Ennek kiküszöböléséhez jó alternatíva a GIMP ingyenesen letölthető grafikai program, amely magyar nyelven is elérhető. Ebben a programban már korlátlanul használhatjuk a saját, legális licenccel ellátott, ingyenes és magyar ékezeteket támogató betűtípusainkat. A letöltött fontok (azaz betűtípusok) a Word szövegszerkesztő betűkészletében is megjelennek.

A következőkben bemutatok pár szemléltető példát.

1) GOOGLE FONTS

https://fonts.google.com/

Az egyik legismertebb felület a Google Fonts oldala. Céljuk, hogy a szép betűtípusok használatával még igényesebb honlapok lepjék el az internetet. A honlap csak angol nyelven érhető el, mutatom a letöltés menetét.

A főoldalon a Browse fonts menüpont alatt lehet betűtípusok után vadászni. A Custom részhez érdemes beírni ezt: ÁRVÍZTŰRŐ TÜKÖRFÚRÓGÉP.

Miért? Mi ez a zagyvaság?

A válasz egyszerű: ez az értelmetlen kifejezés tartalmazza az összes ékezetes magyar betűt. Így a felkínált betűtípusoknál látjuk majd, hogy valóban minden ékezetes magyar betűt támogat-e a kiszemelt típus.

Language lenyíló menüben kell kiválasztani a Latin Extended opciót. Lényegében ez az, ami a magyar ékezetes betűket támogatja.

A kiválasztott betűtípusra kattintva egy új oldalra érkezünk, ahol a Select Preview Text lenyíló menüben kell kiválasztani a Europe, majd a Hungarian opciót. Így látható, hogy támogatja-e az adott betűtípus a magyar ékezetes betűket. A Styles menüben pedig beírhatunk egyedi mondatot, akár az Árvíztűrő tükörfúrógép – nem létzető – kifejezést is.

A jobb felső sarokban tudjuk letölteni a betűtípus összes stílusát a Download family opcióra kattintva. Ekkor egy ZIP fájl letöltése indul el a számítógépünkre.

Hogyan lehet telepíteni a letöltött betűtípusokat a számítógépünkre?

A letöltött ZIP fájlra kattintva kinyílik a mappa tartalma. Jelen esetben a static mappára kattintva látható az összes betűtípus. (Figyelem! Nem mindegyik betűtípus ZIP mappakészlete egyforma. Van, ahol a ZIP mappában a kibontás után egyből a betűtípus fajtákat láthatjuk pl. static mappa vagy más fájlok nélkül.)

A mappakészletben érdemes megnézni a READ ME fájlt (általában letöltési útmutatót tartalmaz angol nyelven) és az OFL fájlt (általában a licencet tartalmazza angol nyelven). Ezen felül a Google Fonts honlapján, az előző szemléltető képen látható Licence menüben is érdemes elolvasni a tudnivalókat (szintén angolul érhető el).

A betűtípust és stílusait ki kell másolni a számítógépünkre egy másik (pl. Betűtípusok) mappába. Az új mappában az egészet (vagy csak a kívánt betűtípus stílust) kijelölve a jobb egérgombra kattintva a Telepítés lehetőségét választjuk. A kiválasztott betűtípus ezáltal telepítve lesz, és a kép-, vagy szövegszerkesztőben automatikusan megjelenik az összes stílusával együtt, használatra készen.

2) DAFONT

https://www.dafont.com/

A kezdőlapon, a piros keretes részből választhatjuk ki, hogy milyen betűtípust szeretnénk. Példaként a manapság oly népszerű írott betűtípusra, a Script menü alatt található Calligraphy vagy Handwritten lehetőséget választva tudunk rákeresni.

A piros keretes rész alatt található menüsor (Preview, Fonts, Size, stb…) végén a More options lehetőséget lenyitva pipáljuk be a 100% Free opció lehetőséget. Így biztosan csak olyan találatok jelennek meg, amelyek ingyenesen használható betűtípusok. Majd a pipálható sor fölötti Submit gombra kattintva megkapjuk a találatokat.

Ha egy-egy betűtípus megtetszik, úgy a sor végén látható Download gombra kattintva lehet letölteni. DE! Mielőtt ezt megtesszük, nézzük meg, hogy támogatja-e a magyar ékezetes betűtípusokat! A kiválasztott betűre kell kattintani, ami a következő oldalra visz.

Custom preview részhez beírva az ÁRVÍZTŰRŐ TÜKÖRFÚRÓGÉP kifejezést, jól látható, hogy a kiválasztott betűtípus nem támogatja a magyar ékezetes betűket. Jelen esetben egyszerűen kihagyja azokat. Így bármennyire is szívükhöz nőtt ez a típus, nem érdemes letölteni. Kiváltképp, ha csak egyszer szeretnénk használni és olyan magyar szó esetében, ami nem tartalmaz ékezetes betűket.

Amennyiben gyorsítanánk a keresésen, úgy a főoldalon a piros keretes menü alatt, a Preview részhez írjuk be az ÁRVÍZTŰRŐ TÜKÖRFÚRÓGÉP kifejezést és a lefelé görgetés során egyből látjuk, hogy megjelent-e az összes magyar ékezetes betű adott betűtípusnál, vagy sem.

A kiválasztott betűtípus letöltés utáni – a számítógépre történő – telepítése megegyezik az 1) pontban részletezett leírással.

3) FONT SQUIRREL

https://www.fontsquirrel.com/

kezdőlapon úgy tudunk keresni, hogy ha kicsit lejjebb görgetünk, akkor jobb oldalon megjelennek a szűrők. Ez a weboldal csak ingyenes betűtípusokat tartalmaz, melyre a logója is utal a bal felső sarokban.

Find Fonts opciónál fajták szerint válogathatunk. Kicsit lentebb megjelenik a Language szűrő, ahol kiválaszthatjuk a Hungarian opciót.

Persze, ettől függetlenül még nem biztos, hogy működni fognak az ékezetes betűk.

A találati listában a kiválasztott betűtípusra kattintva új oldalra érkezünk.

A menüsoron a font tulajdonságai láthatók. A Test Drive menüponton belül szintén bevethetjük a már használt kifejezést. Láthatjuk, hogy hiába került bele a Hungarian találati listába a szóban forgó font, mégsem támogatja a magyar ékezetes betűtípusokat. Tovább kell keresgélnünk a megfelelő után.

Amennyiben sikerült találnunk alkalmas betűtípust, úgy a fenti képen is látható DOWNLOAD OTF gombra kattintva elindul a font letöltése.

A kiválasztott betűtípus letöltés utáni – a számítógépre történő – telepítése megegyezik az 1) pontban részletezett leírással.

4) 1001 FONTS

https://www.1001fonts.com/

főoldalon a keresőmező mellett található Font Categories menüpontra kell kattintani. Itt a Special almenüben kell kiválasztani a Free Fonts for Commercial Use lehetőséget.

A világosszürke menüben betűfajtákat választhatunk, az alatta látható sötétszürke mezőben pedig megint tudjuk alkalmazni az ÁRVÍZTŰRŐ… kifejezésünket.

Így a találati listában már egyből látható, hogy melyik a megfelelő számunkra és melyik nem.

A kiválasztott betűtípusra kattintva egy új oldalon találjuk magunkat, ahol további opciók láthatók.

A zöld Download gombra kattintva lehet letölteni a betűtípust. A zöld Free for commercial use gomb mutatja, hogy teljesen rendben van a licenc és szabadon használhatjuk a fontot.

A telepítés megegyezik a korábban részletezett móddal.

ÖSSZEGZÉS

Jól látható, hogy adott a lehetőség legális, ingyenes, magyar ékezetes betűtípus letöltésére. Hátránya, hogy sokat kell böngészni, keresgélni a megfelelő után.

Mindig érdemes alaposan elolvasni a licenc feltételeket, hogy valóban használható-e ingyenesen a kiválasztott betűtípus. Ezt a Licence vagy a Free for commercial use menüpontok alatt találjuk.

A blogbejegyzésekkel betekintést engedek a színfalak mögé. Márkastratégia fókuszú arclat, megjelenés kialakítása, design tippek, ötletek. A bejegyzések a saját tudásom, tapasztalataimon alapulnak, saját megfogalmazásban. Enjoy! 
Növeld márkád presztízsét - tekintsd át, milyen márkákkal dolgoztam legutóbb, és segítségemmel alakíttasd ki márkád elegáns megjelenését!

A szerző: Deák Zsuzsi

Bejegyzés megosztása